Jaloezieën onderhouden

Jaloezie schoonmaken

Hoe onderhoud je jaloezieën?

Het onderhouden van jaloezieën wordt vaak gezien als een vervelende en soms intensieve klus. Toch hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wij geven je een paar praktische tips voor het snel en eenvoudig schoonmaken van je jaloezieën.

Algemene tips onderhouden jaloezieen!

Voor je gaat beginnen zijn er een paar kleine dingen die het onderhoud makkelijker kunnen maken, maar die je maar net moet weten. Wist je bijvoorbeeld dat:

Stof verwijderen van jaloezieën

Stof van je jaloezieën verwijderen is misschien nog de meest eenvoudige vorm van onderhoud. Toch zijn er diverse manieren waarop je dit kunt doen, zoals:

Let er wel op dat je bij het afnemen van het stof voorzichtig bent bij de ladderkoorden, omdat deze soms kwetsbaar kunnen zijn. 

Vlekken verwijderen van jaloezieën

Wanneer er vlekken op de jaloezieën zitten, kun je gebruik maken van een allesreiniger. Spuit het op een schone, droge doek en veeg de vlek van het oppervlak. Spuit de allesreiniger nooit direct op de jaloezieën. Dit kan namelijk schade veroorzaken. Wat je ook beter niet kunt doen, is het gebruiken van een hogedrukspuit op de lamellen of het onderdompelen in een bad. Ook deze acties kunnen namelijk schade aanbrengen aan de jaloezieën. 

Onderhoudtips voor aluminium en kunststof jaloezieën

Je kunt ervoor kiezen om de jaloezieën op hun plaats te reinigen, maar ook om ze te demonteren voor het onderhoud. Om beschadiging door de ondergrond te voorkomen, leg je ze op een zachte ondergrond neer, zoals een kleedje. Met een beetje allesreiniger of afwasmiddel en een zachte borstel kun je de lamellen schoonvegen in een vloeiende beweging. Draai ze vervolgens om en maak ook deze kant schoon. Vervolgens spoel je de jaloezieën voorzichtig schoon, zodat het resterende vuil één kant op kan stromen. Om waterschade te voorkomen, kun je snel met je vinger het overtollige water van de lamellen vegen. Daarna kun je de jaloezieën laten drogen.
Wil je ze liever op hun plek laten hangen? Dat kan natuurlijk ook. Met een vochtige doek met daarop wat allesreiniger of afwasmiddel worden de jaloezieën snel schoon. Je kunt de lamellen met duim en wijsvinger vastpakken en gemakkelijk de boven- en onderkant reinigen.

Onderhoudtips voor houten jaloezieën

Let er op dat je houten jaloezieën niet te nat maakt, maar dat ze hooguit een beetje vochtig worden. Op deze manier voorkom je dat het hout gaat werken. Wanneer je de jaloezieën van hun plaats zou halen om ze te reinigen, loop je namelijk kans dat ze niet meer goed passen als je ze weer wilt terugplaatsen. Laat ze daarom op hun plek hangen.


Onderhoudtips voor stoffen jaloezieën

Wanneer je stoffen jaloezieën erg vies zijn geworden, breng ze dan naar een goede stomerij. Ze worden daar met zorg gereinigd en zo voorkom je eventuele beschadiging.

Heb je nog vragen over het onderhouden van jouw jaloezieën? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze winkel. Onze deskundige medewerkers geven je graag een passend advies. 

NB. Hoewel we veel zorg hebben besteed aan het opstellen van deze praktische onderhoudtips, zijn wij niet aansprakelijk voor eventuele schade die is ontstaan na het opvolgen van deze tips.


Geplaatst op 2014-03-29