Raamdecoratie: 10 tips voor de juiste keuze

Raamdecoratie duorolgordijn

Raamdecoratie: 10 tips voor de juiste keuze

Het kiezen van goede raamdecoratie zorgt erbij sommige mensen voor dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Jaloezieën, lamellen, gordijnen, rolgordijnen, vitrage, vouwgordijnen... En dan hebben we het nog niet eens over de materialen waar je per product uit kunt kiezen, die nog veel meer kunnen toevoegen aan je woning. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal tips samengesteld om de juiste keuze te maken. 

Hieronder 10 exclusieve tips voor het kiezen van de juiste raamdecoratie voor uw interieur!

  1. Weet waar je naar zoekt

  2. Benadruk de ruimte met raamdecoratie

  3. Verwarmen of verkoelen met raamdecoratie?

  4. Verduisterende (rol)gordijnen in de slaapkamer

  5. Licht en privacy met een Jaloezieën

  6. Raamdecoratie voor de badkamer of keuken

  7. Raamdecoratie voor kantelkiep ramen.

  8. Kies voor vlamvertragende stoffen

  9. Laat de raamdecoratie bevestigen

  10. Ga naar een raamdecoratie specialist

1. Weet waar je naar zoekt

Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar raamdecoratie is het niet voldoende om dan maar alleen op zoek te gaan naar gordijnen. Misschien wil je ook dat de gordijnen bijdragen aan de sfeer van je woning. Doe daarom eerst inspiratie op in bijvoorbeeld woonmagazines. Doordat je weet wat er beschikbaar is, kun je zelf gerichter gaan zoeken naar de gordijnen die bij jou en je woning passen.

2. Benadruk de ruimte met raamdecoratie

Door te spelen met de vormen van de raamdecoratie, kun je de ruimte op een andere manier beleven. Door gebruik te maken van lamellen (verticaal), accentueer je de hoogte. Wanneer je juist gebruik maakt van horizontale jaloezieën, wordt de ruimte optisch breder. Hoewel lange gordijnen die de grond raken vaak een luxe uitstraling hebben, is het in een kleine ruimte beter om gebruik te maken van kortere gordijnen. Hierdoor lijkt de kamer groter.

Ook kleuren zorgen ervoor dat de ruimte meer betekenis kan krijgen. Door de kleuren uit je interieur terug te laten komen in de raamdecoratie, creëer je meer eenheid en sfeer. Het maakt de kamer warmer, strakker, ruimtelijk of juist spannend.

3. Verwarmen of verkoelen met raamdecoratie?
Wanneer de ruimte niet is voorzien van dubbelglas en je misschien last hebt van tocht, is het fijn wanneer je raamdecoratie is gemaakt van materiaal dat de kou tegenhoudt. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van duette, die isolerend werken. Hierdoor wordt de kou buitengehouden.

Wil je in de zomer de warmte juist buitenhouden? Dat kan ook, door te kiezen voor warmtewerend materiaal.

4. Verduisterende (rol)gordijnen in de slaapkamer
In de slaapkamer is het fijn als het helemaal donker is, omdat je zo eerder en dieper in slaap valt. Kies daarom voor verduisterende duette, gordijnen of rolgordijnen. Zo ben je in de zomer niet extra vroeg wakker als je lekker uit mag slapen.

5. Licht en privacy met een Jaloezieën
Wil je juist meer licht, bijvoorbeeld in de woonkamer? Kies dan juist voor jaloezieën. Hierdoor kun je de hoeveelheid daglicht bepalen die naar binnen komt en kun je tegelijkertijd wat privacy krijgen van de buitenwereld. Dit is vooral prettig wanneer je grote ramen hebt.

6. Raamdecoratie voor de badkamer of keuken
Een veel voorkomende vraag is: wat hang je in de badkamer voor het raam? Een terechte vraag, want het is een vochtige ruimte en het is niet de bedoeling dat je de gordijnen moet uitwringen of schimmel op je rolgordijn krijgt. Voor de badkamer zijn speciale producten ontworpen die zijn voorzien van een coating; een laag die ervoor zorgt dat het vocht er geen effect op heeft en bacteriën zich niet zullen nestelen. Ditzelfde geldt voor de keuken, waar de raamdecoratie snel vuil en vettig kan worden. Ook hier heeft de coating een goede werking op het materiaal. Een rolgordijn is dus geen probleem meer!

7. Raamdecoratie voor kantelkiep ramen.

Tegenwoordig worden steeds meer ramen voorzien van aluminium- of kunststof kantelkiep ramen. In deze ramen mag niet geboord worden wanneer u de garantie wil behouden. Voor dit soort ramen zijn producten ontwikkelt welke door middel van een aluminium profiel in de ramen gemonteerd kunnen worden. Dit zonder te hoeven boren of te schroeven. Wanneer uw kantelkiep ramen van hout zijn, kunnen de producten uiteraard ook gebruikt worden, echter moeten ze dan geschroefd worden.

8. Kies voor vlamvertragende stoffen
Houd je van kaarsjes en zet je deze ook weleens in de vensterbank? Loop dan geen risico en voorkom brand door gebruik te maken van vlamvertragend materiaal. Dit bespaart je een hoop ellende!

 9. Laat de raamdecoratie bevestigen
Wanneer je zelf niet zo handig bent, is het verstandig om je jaloezieën, rolgordijnen, vitrage, etc. op te laten hangen door iemand die weet wat hij doet. Een professional kan het op verschillende manieren monteren, waardoor het ook netjes wordt afgewerkt. Zo zit je niet tegen scheve, uitstekende schroefjes aan te kijken.

10. Ga naar een raamdecoratie specialist
Om zeker te weten dat je ook echt met raamdecoratie thuiskomt waar je van op aan kunt, is het verstandig om naar een speciaalzaak te gaan, zoals Jaloezieënfabriek Zuid. Wij kunnen je niet alleen voorzien van service en garantie, maar bieden ook advies. Twijfel je over wat je het beste voor je raam kunt hangen? Neem dan een foto mee van de ruimte en het raam, zodat we je op weg kunnen helpen. 

Heeft u nog verder vragen? Bezoek onze showroom of neem direct contact met ons op!

Voor ons volledige assortiment kijk op de productenpagina


Geplaatst op 2013-12-13